• loggo

   

Insändare: Lyssna på hjärtat

 

Lyssna på hjärtats varningssignaler

Riksförbundet HjärtLung har utnämnt februari till Hjärtemånaden. Med Hjärtemånaden vill förbund och lokalföreningar öka kunskapen om hjärtat och hjärt- och kärlsjukdom, om risk- och friskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom som är Sveriges vanligaste dödsorsak.

I Sverige har över 370 000 människor förmaksflimmer och räknar man in mörkersiffror kan det vara över en halv miljon personer som lever med diagnosen. Cirka 300 000 uppskattas ha hjärtsvikt. Men det går att förebygga många av våra vanligaste folksjukdomar.

Genom att regelbundet hålla koll på kroppens varningssignaler kan man minska risken att drabbas av till exempel hjärtinfarkt, hjärtsvikt eller förmaksflimmer. Budskapet är att lyssna på kroppens varningssignaler, att leva hälsosamt samt att hålla koll på blodtryck och kolesterolvärden och undvika fysisk inaktivitet som är kända riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom.

 

Vi vill att:

  • Alla insatser som görs i sjukvården ska utgå från ett personcentrerat synsätt utifrån individens behov

  • Fler personer med hjärt- och kärlsjukdom får tillgång till strukturerad patientutbildning för att ge förutsättningar för en god egenvård

  • Bostadsort, din bakgrund eller utbildning inte ska vara avgörande för vilken vård du får.

Hjärt- och kärlsjukdomar är en av Sveriges stora vårdutmaningar. För att rädda fler liv är tidig diagnos och behandling av hjärt- och kärlsjukdomar samt ett bättre stöd till livsstilsförändring grundläggande. Därför måste även Region Västmanland, i samverkan med civilsamhället, satsa ännu mer på förebyggande hälsovård och sekundär­prevention.

Sjukhusen i Västerås och Köping visar i senaste Swedeheart rapporten 2019 på höga kvalitetsindex för det akuta omhändertagandet, Med samma fina värden för den förebyggande hälsovården skulle våra sjukhus bli bäst i Sverige. Västerås ligger redan idag bland de 6 bästa och Köping bland de 10 bästa i Sverige.

Extremt lågt deltagande i fysiska träningsprogram på hemmaplan, efter färdigbehandling, sänker tyvärr hjärtinfarktindex över hela vårdkedjan. De flesta förstår vikten av fysik aktivitet efter en svår hjärtoperation, därför måste fler än 2-10 % av patienterna i Västmanland kunna motiveras till att delta i den träningsverksamhet som erbjuds på våra sjukhus. Personal, lokaler och utrustning finns enligt uppgift. Tid för uppföljning och motivationssamtal kanske är det som saknas.

Ett starkt stöd från samhället tillsammans med att fler noga lyssnar på kroppens varningssignaler skulle kunna förhindra många fall av allvarlig hjärt- och kärlsjukdom och ge fler människor möjligheten att leva ett bra liv.

Föreningen HjärtLung Västmanland

Anders Nordqvist
OrdförandeDetta är en insändarartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Västmanlands Television.

Vill ni skriva en insändare skickar ni den till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Det går bra att skicka med bild (OBS bilden får ej vara upphovsrättsskyddad) 
Ni får skriva insändare under signatur men redaktionen måste ha namn, adress och telefonnummer till skribenten.
Insändare av artikel omfattas av källskyddet enligt grundlag. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera det inskickade materialet.

 

Glasgatan 21, 731 30 Köping
Telefon vxl: 0221- 345 40
E-post: redaktionen@vastmanland.tv

© Västmanlands Television
Free Joomla! templates by Engine Templates | Documentation