• loggo

   

Nygårdsforsens kraftstation måste tömmas helt

 

Fredagen den 21 oktober inleddes arbetet med att förstärka Nygårdsforsens kraftstation. Då rasade fyllnadsmaterial, motsvarande en yta om cirka 50 kvadratmeter, utåt i dammen.
– Arbetet avbröts direkt och vi kommer nu tömma dammen helt, säger Jenny Holmberg, pressansvarig för Mälarenergi.

Tisdagen den 27 september upptäckte Mälarenergi att fyllnadsmaterial saknades vid Nygårdsforsens kraftstation norr om Kolsva. Det handlade om ett sjunkhål i dammväggen, där hålet hade en yta om cirka 2x2 meter.
Mälarenergi satte direkt igång med en avsänkning av vattennivån, bland annat för att minska trycket. Efter några dagar hade vattennivån sjunkit med 3 meter och då gick det att gräva en bit in i dammkroppen, där det hittades ett mindre läckage. Fredagen den 21 oktober satte arbetet igång med att reparera dammen. I stället för att enbart förstärka den befintliga träsponten, vill Mälarenergi sätta in en stålspont som ska löpa längs hela dammväggen på den skadade sidan.

– Ett par timmar efter att arbetet börjat föll en stor bit av dammväggen bort, in i vattenmagasinet. Det handlar om en yta om cirka 50 kvadratmeter, säger Jenny Holmberg.
Vattennivån är fortsatt låg och Mälarenergi ser ingen risk för dammbrott, det vill säga att vattenmassor rasar igenom dammen.

– Nej. Det är redan låg vattennivå och materialet har fallit in i magasinet, så det finns ingen anledning till oro. Men vi kommer nu att tömma hela dammen på vatten, vilket bör vara gjort inom två dygn. Det gör vi både för att kunna fortsätta arbetet och för att vartenda litet frågetecken måste rätas ut. Vi nöjer oss inte innan dess.
(Pressmeddelande Mälarenergi)

Inslag från det första raset 27 september.

 


 

Glasgatan 21, 731 30 Köping
Telefon vxl: 0221- 345 40
E-post: redaktionen@vastmanland.tv

© Västmanlands Television
Free Joomla! templates by Engine Templates | Documentation